Замовити безкоштовний прорахунок

Обладнання, що змінює суспільний простір

Обладнання, що змінює суспільний простір

26-04-2019

Що традиційно відрізняє місто від села? Концептуально, крім кількості жителів, площі та зручностей? ...

Це можливості, які надає місто для комфортної взаємодії між людьми малознайомими, або незнайомими зовсім. Рівень культури, який знаходиться вище дихотомічних понять «свій-чужий». Наявність безкоштовних, мереж із загальним доступом просторів, службовців одночасно центрами торгівлі та місцями для випадкових зустрічей, різних видів комунікації.

Класичні прообрази таких громадських просторів, відомі нам ще з Середніх століть — це італійські Пьяцца і Пьяцетти. Або, наприклад, Агора — ринкова площа в древніх Афінах, що вже тоді грала роль мультиформатного простору. Між іншим, ключову для соціальної, політичної та економічного життя того суспільства. При цьому хто завгодно міг прийти туди та просто так, абсолютно без будь-якої певної мети.

Общественные пространства

Звичайно, з плином часу роль публічних просторів неодноразово переосмислювалася. Більшість істориків і теоретиків архітектури ще з 60-х років вказують на те, що прагнення людей виключно до персонального (читай — егоїстичного) комфорту, вигоди, позбавляє будь-яке місто не тільки основного економічного потенціалу, а й навіть самого сенсу його існування. Провокувати людей на конструктивне спілкування — мета міста, одна з найважливіших.

Сьогодні більшість сучасних суспільних просторів в основному розташовуються не зовні, а всередині будівель. Тут зіграли свою роль і наша культура, і наш клімат. Проблема в тому, що зараз публічний простір все більше зміщується в приватний сектор. Міські жителі проводять багато часу в закладах типу HoReCa і торгових центрах. І саме там до сих пір спостерігається приблизно наступна картина.

Який-небудь черговий торговий центр, назвемо його «NoName», встановлює на своїй території зручні декоративні лавочки. Забігаючи трохи наперед, відзначимо, що в старовину магазини так і називалися — «лавка». Так ось, на них негайно починають сидіти люди, що, здавалося б, цілком природно. Навіть цілі групи людей. Вони просто проводять там якийсь час, відпочивають і спілкуються.

Власників магазинів починають дратувати подібні стихійні «масовки», адже більшість цих людей не є їх клієнтами, оскільки не заходять в магазини та не здійснюють там покупок. Навпаки, вони можуть навіть шуміти, смітити, і з точки зору ритейлерів, заважати їх аудиторії та мало не відлякувати потенційних клієнтів.

Тоді під тиском орендарів, адміністрація ТЦ ці лавочки прибирає. Звиклі до зручності люди починають сидіти просто на підлозі. У ТЦ з'являються знаки та таблички приблизно такого змісту: «СИДІТИ НА ПІДЛОЗІ ЗАБОРОНЕНО !!!» Завершальним штрихом може стати ще й платний туалет. У підсумку виходить, що цей ТЦ — уже ніяке не суспільний простір ... Емпатію людей один до одного і публічний комфорт витісняє найпрозаїчніший консюмеризм.

Стеллажи для общественных пространств

Але наша стаття не про те, що «все погано». Навпаки! Ми зібрали для вас добірку що надихає про те, як добре все може бути! Як любов до свого міста, повага до себе і людей допомагають закордонним дизайнерам, виробникам меблів і обладнання перетворювати суспільний простір, роблячи його дружнім і комфортним для всіх! І їх знаряддя, звичайно ж — це обладнання для громадських просторів.

Меблі та обладнання для громадських просторів

У кампусі Університету Орегону компанія Spacesaver створила пересувну систему зберігання спортивного обладнання, яка захищає цінне спорядження, оптимізує робочі процеси, підвищує гордість і бойовий дух команди.

Пример общественного пространства

Шафи Spacesaver індивідуального дизайну створюють абсолютно потойбічну атмосферу та унікальний досвід для відвідувачів найбільшої у світі колекції метеоритів на базі університету.

Та ж компанія за допомогою своїх пересувних полиць допомогла бібліотеці університету Salve Regina ефектно заощадити багато місця, щоб вмістити більше відвідувачів.

А ось ціла підбірка дизайнерських рішень в меблів для громадських просторів від швейцарської компанії Vitra!

Для бібліотеки Констанцького університету

Для Blaibach Concert Hall в Німеччині

Для звичайного офісу в Штутгарті, Німеччина

Для робочого простору в Лондоні

Для робочого простору Технічного університету Берліна

Для «Китів Ісландії» — це сучасний музей та інтерактивний навчальний центр в місті Рейк'явік, який презентує моделі 23 видів китів і риб у натуральну величину.

А ось інтер'єр їдальні музейного магазину «Міста культури Галісії» з дизайном обладнання від фахівців компанії Estudio Nômada.

Інтер'єр кафе-зони в магазині йогуртів Bluberi в Вірджинії, США, від токійського архітектора Emmanuelle Moureaux (уродженець Франції).

Зона відпочинку в торговому центрі La Maquinista, Барселона.

Центр відвідувачів у Франції при фабриці компанії Fazer, яка виробляє шоколад.

Дизайн павільйону у вигляді моста біля озера Лос-Молінос в Кордові, Аргентина, від архітекторів студії Alarciaferrer. Краще місця для відпочинку та зустрічей не знайти!

Публічна бібліотека Амстердама, також відома як OBA. Дизайн — Джо Коен.

Цілий запашний сад! Посеред бутиків в Bal Harbor Shops у Флориді, США.

Зона для відпочинку в торговому комплексі 10 Corso Como в Шанхаї, Китай.

Трохи дизайну меблів і устаткування для публічних просторів від Відділу громадських просторів Planova в Данії, раніше відомого як Bruno Hansen.

Нова бібліотека в Веннесла, Норвегія.

Бібліотека Гоголя, Санкт-Петербург.

Лавки Harmony в CHAISE LONGUE, розроблені Matous Holy для Bellitalia.

Лава Satellite, розроблена Едуардом Херрманном для MMCITE.

Лава CROSSED, розроблена Стефаном Шапель для Lab23.

Лавки Molecular вільної форми з каменю, дизайн Raffaele Lazzari для Metalco.

Лава Loop, розроблена Christophe Pillet для Serralunga.

Таким був наш невеликий екскурс в те прекрасне, що побачили ми в сучасному закордонному дизайні обладнання для громадських просторів. Сподіваємося, вам сподобалося!

Читайте також

Проте, «не все так однозначно» (с). Адже там, де фізичні торгові точки втратили прибуток, електронна комерція вже традиційно отримала вигоду й знайшла для себе нові перспективні вектори розвитку. За минулі […]

1-02-2022

«Світова уторгування ритейлерів у сегменті Fashion впала на 18,9%», — Riskified

Тренування і змагання, активний відпочинок та здоровий спосіб життя — вся пов’язана зі спортом індустрія виробництва товарів настільки міцно увійшла в наш побут, що звичайні магазини одягу починають програвати спортивним […]

21-08-2019

Стелажі для спортивних магазинів

У 2019 році роздрібна торгівля перейде в новий формат, в якому немає місця стандартному мисленню і звичайним стелажам. На зміну їм приходять вбудовані сенсорні модулі, екрани, замовлення через інтернет, цифрові […]

25-12-2018

Технології в дизайні торговельних приміщень: тренди на 2019 рік